Efectele secundare pe termen lung ale radioterapiei

 

Din 1903 cand Marie si Pierre Curie au introdus terapia cu radiatii ca varianta pentru tratarea cancerului

si lupusului lucrurile au evoluat. Domeniul radioterapiei oncologice a fost imbunatatit in permanenta pentru a oferi pacientilor rezultate pe termen lung si mai ales efecte secundare pe termen scurt. 

Desi cele mai multe dintre efectele secundare ofera disconfort pe termen scurt exista si cateva situatii ce pot fi resimtite pe termen mai lung.  Pentru multe din doamnele ce sufera de cancer de san sfarsitul radioterapiei inseamna sfarsitul tratamentului, dar nu este si sfarsitul nevoii lor de a sti la ce sa se astepte.

Este important de stiut ca cele mai multe dintre paciente nu vor experimenta niciunul dintre efectele pe care vi le vom prezenta cum nu este obligatoriu sa se manifeste toate, la cele care sunt afectate de unul dintre ele.

Schimbari ale pielii

Pielea iradiata este adesea usor mai inchisa, mai subtire sau mai uscata decat a fost inainte. De asemenea, puteti fi afectata de arsuri usoare ca si cele cauzate de expunerea la soare sau pur si simplu pielea poate sa fie mai usor predispusa la infectii. Cicatricile operatiilor raman o zona mult mai sensibila mult dupa incheierea tratamentului. Unele femei dezvolta modificari ce pot include pete mici rosii pe piept cauzate de dilatarea vaselor de sange sub piele. Aceasta manifestare poarta popular si numele de venele paianjenului. Acesta nu este un semn al recidivei cancerului si trebuie sa stiti ca de obicei nu trece de la sine.

Trebuie sa folositi creme, lotiuni si uleiuri pentru piele sensibila. Ar fi bine sa evitati produsele ce contin parfumuri sau alte chimicale. Recomandarea unui dermatolog ar fi utila in aceste situatii. Multe femei folosesc pentru zonele afectate Aloe Vera pura ca mijloc sigur si eficient de linistire a pielii iradiate. 

Schimbari pe termen lung ale sanului

Edemul (sau umflarea sanului) poate dura luni sau ani de zile dupa tratament. E posibil sa apara si o alta forma a edemului, si anume limfedemul. Din pacate limfedemul este foarte intalnit si apare daca noduli limfatici au fost scosi sau au fost afectati de radiatii, producandu-se acumulari ale lichidului limfatic. De cele mai multe ori afecteaza bratul, dar uneori provoaca si umflarea sanului. Limfedemul poate aparea la luni de zile sau ani de zile dupa terminarea tratamentului. Desi nu este curabil, exista modalitati de tratament care va ofera ajutor, asa ca, daca va confruntati cu aceasta problema este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a analiza optiunile.

Unele femei dezvolta o intarire sau ingrosare a tesutului mamar (fibroza). In aceasta situatie sanul poate deveni mai greu si mai mic fata de cum era. In cazurile severe, fibroza poate sa determine diferente vizibile intre sanul afectat si cel sanatos.

In cazul in care nu a fost vorba de o mastectomie unele femei descopera ca pe masura ce imbatranesc sau se ingrasa, sanii lor tind sa devina mai mari. Un san care a fost tratat cu radiatii nu poate creste in dimensiuni la fel de mult ca sanul netratat. Atunci cand situatia aceasta se transforma in problema, ea poate fi corectata fie prin folosirea unei proteze partiale, fie prin metode chirurgicale.

Miscari greoaie ale bratului sau umarului

Foarte des doamnele care au urmat tratament de radioterapie in zona de sub brat trebuie sa faca fata unor restrictii in miscare, mai ales daca le-a fost extirpat tesut din zona respectiva. Acest lucru face ca ele sa nu poata sa care obiecte grele, sa nu poata sa efectueze sarcini sau exercitii ce presupun ridicarea bratului.

Multe femei gasesc alinare prin modalitati de exercitii usoare, cum ar fi yoga. Yoga permite practicantului sa se intinda in timp ce invata cum sa foloseasca respiratia atat ca o influenta calmanta, cat si ca un mijloc de crestere a flexibilitatii.

Terapia prin masaj s–a dovedit de asemenea, utila. Atunci cand cautati pe cineva pentru terapia prin masaj este foarte important sa tineti cont de gradul de mobilitate pe care il aveti pentru a stabili exercitiile sau tipul de masaj.

Cand inima este afectata

Atunci cand faceti radioterapie exista un risc foarte mic de deteriorare a muschiului inimii sau a vaselor de sange majore din jurul inimii.

Poate deveni o  problema potentiala, daca ati avut cancer de san in partea stanga, deoarece inima este pe partea stanga a pieptului. In mod normal, inima fie nu se afla in zona radiata, fie doar o parte mica de inima va fi radiata, ceea ce ajuta la scaderea riscului de daune semnificative. In cazul in care inima a fost deteriorata de radioterapie veti observa ca obositi foarte usor sau ca respirati ca si cand ati depune efort pentru a urca scarile. Veti putea oberva ca uneori va puteti simti ametita sau veti simti dureri in piept. Important este insa sa tineti cont de faptul ca aceste simptome pot fi cauzate de mai multe lucruri si nu sunt intotdeauna rezultatul unei inimi afectate. Va trebui sa intrati in contact cu un medic imediat ce veti experimenta orice simptom ce ar putea sa aiba legatura cu inima.

Posibile probleme cu plamanii

Un numar mic de femei dezvolta simptome ca dispneea, tuse uscata sau dureri in piept. Aceste simptome pot aparea deoarece radioterapia poate distruge celulele mucoasei plamanilor, provocand inflamatie sau o intarire si ingrosare (fibroza). Modificarile sunt de obicei temporare, tinand o luna sau doua, dar in unele cazuri se pot tranforma intr-un efect secundar de durata. Riscul de a dezvolta probleme la nivelul plamanilor este mai mare daca ati avut noduli limfatici radiati in zona pieptului sau daca ati facut chimioterapie. Vorbiti cu medicul daca apar probleme de acest fel. Ati putea urma un tratament cu inhalatoare pentru a deschide caile respiratorii sau cu steroizi pentru a reduce inflamatia.

Daca oasele va sunt afectate

Un efect secundar rar al radioterapiei facuta la nivelul sanilor apare la oase, in special  la coaste. Oasele pot deveni mai subtiri si mai fragile, daca pe durata radioterapiei ati luat si anumite medicamente pentru chimioterapie. Daca intervine acest efect va poate provoca durere si de asemenea, poate fi mai dificil sa ridicati obiecte sau sa faceti anumite exercitii. E important sa tineti minte ca poate aparea ca simptom, iar in acel moment sa va adresati medicului.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul (nivel anormal de scazut al hormonilor tiroidieni) este unul din cele mai frecvente efecte ale terapiei cu radiatii. Desi apare in special daca zona gatului a fost radiata e important ca pacientele ce au facut radioterapie sa fie testate regulat deoarece semnele si simptomele hipotiroidismului apar foarte tarziu si sunt subtile. Acestea pot include:

·                Oboseala

·                Sensibilitate crescuta la rece

·                Constipatie

·                Piele uscata si palida

·                Fata umflata

·                Voce ragusita

·                Un nivel ridicat al colesterolului in sange

·                Crestere inexplicabila in greutate

·                Dureri musculare, sensibilitate si rigiditate

·                Durere, rigiditate sau umflarea articulatiilor

·                Slabiciune musculara

·                Perioade menstruale mai grele fata de cele normale

·                Unghii casante, par casant

·                Depresie

Amorteala, durere si slabiciune in brat

Aproximativ una din o suta de femei care au facut radioterapie la subrat va dezvolta o amorteala, furnicaturi, slabiciune, si / sau durere in mana, umar sau brat. Aceste simptome sunt datorate deteriorarii nervilor care merg spre brat. Daca simptomele sunt severe acestea pot ramane permanente. Oricum cu ajutorul tratamentelor simptomele pot fi controlate. Acupunctura, fizioterapia, masajul sau compresele calde si reci pot ajuta la ameliorarea simptomelor.