Carcinomul ductal invaziv (CDI)

 

Carcinomul ductal invaziv (CDI), numit uneori carcinom infiltrant ductal, este cancerul de san cel mai des intalnit. Aproximativ 80% din totalul cancerelor la san sunt

de tipul carcinomului ductal invaziv. Termenul invaziv arata faptul ca celulele canceroase s-au raspandit in tesuturile mamare din jur. Cuvantul ductal descrie locul in care a aparut cancerul, respectiv canalele lactifere. Carcinom se refera la orice cancer care incepe la nivelul pielii sau a altor tesuturi care acopera organele interne. In timp, carcinomul ductal invaziv poate sa se raspandeasca catre nodulii limfatici sau alte zone ale corpului.

Femeile pot simti un nodul in san. In funtie de marimea carcinomului din tratament va face parte lumpectomia si radioterapia sau chiar mastectomia. Unul sau mai multi noduli limfatici axilari vor fi scosi pentru a determina daca celulele canceroase au intrat in fluxul de sange. In cazul in care boala este detectata in noduli tratamentul va fi mult mai intens.

Despre CDI:

-          apare in 85% din cazurile de cancer de san

-          se dezvolta cu 8-10 ani inainte de a fi simtit sau observat la mamografie

-          se trateaza chirurgical si cu chimioterapie 

Cancerul invaziv, inclusiv CDI, este tratat pe 2 niveluri. Operatia si radioterapia elimina cancerul din san si impiedica recidiva. Chimioterapia administrata oral sau prin injectie urmareste celulele canceroase ce s-au imprastiat dincolo de san. 

Aproximativ 25 la suta dintre femeile cu cancer de san invaziv au tumori care produc prea mult din asa numita proteina HER-2. O tumora cu HER-2 pozitiv creste extrem de repede, este mult mai rezistenta la chimioterapia standard si e foarte posibil sa reapara. Herceptinul (medicament folosit pentru a combate metastazele cancerului de san) si chimioterapia reprezinta combinatia utilizata pentru a trata tumorile cu HER-2 pozitiv.